Befintliga banor

I dagsläget finns det två större Maglevlinjer, en kommersiell i Shanghai, Kina och en testanläggning i Lathen, Tyskland

I Shanghai så går linjen mellan den internationella flygplatsen Pudong och tunnelbanestationen Longyang. Linjen började byggas i mars 2001 och tog i bruk 1 januari 2004. Banan är byggd på det antagligen sämsta möjliga underlaget, nämligen sjö/flodbotten eftersom Shanghai ligger precis vid floderna Huangpu och Yangze utlopp. Man tvingades påla ner till 80 meter vid varje fundament för att banan skulle stå stabilt och varje fundament kräver nio pelare. Fundamenten står på ett avstånd av 12,5 meter, alltså 4800 pelare.  De 30 kilometrarna avverkas på endast 7 minuter och 20 sekunder med en topphastighet på 431km/h. Under tester har omodifierade tåg varit uppe i 501km/h men på den korta sträckan finns ingen poäng att köra så fort. Banan inklusive tre tågset, träning av personal och två stationer kostade 8,57 miljarder svenska kronor (1 januari 2004 växelkurs).

Under året jag bodde i Shanghai så åkte jag med tåget ett antal gånger och min personliga uppfattning var att tåget var tystare, hade bättre komfort, mindre vibrationer och kränkningar än allt annat jag har åkt vilket inkluderar X2000, Regina, ICE, SJ:s vanliga Intercity, diverse pendeltåg med mera. Jag behöver väl inte nämna att det är en jäkligt cool känsla att bokstavligen flyga fram någon meter över marken och bilarna i 431km/h?

Kommersiellt har inte banan varit någon stor succé vilket beror på flera olika saker. För det första så ligger stationen ca 10km utanför centrum eller sju stationer med tunnelbana. För det andra hade man i början ett biljettpris på ca 150kr vilket är ganska dyrt då kineser i allmänhet har en bra bit lägre köpkraft än svenskar. Nu är priset sänkt till ca 50kr. Beläggningsgraden sägs vara runt 20 % enligt vissa medan andra hävdar att tågen är fulla till 60-70% på morgonen. Enligt icke officiella uppgifter så täcker intäkterna med råge de dagliga driftskostnaderna som har blivit lägre än beräknat.

En förlängning till Shanghai Expo, Hong qiao:s flygplats och vidare till Hangzhou, totalt ca 170-200km, har godkänns, stoppats och verkar vara på gång igen men läget är oklart.

Den andra banan ligger i Tyskland och har varit i drift sedan 1984 Under den tiden har de utvecklat nya tåg kontinuerligt och testat dem på den 31,7km långa banan i både kurvor och på rakor. Allmänheten har kunnat prova tågen och de har haft totalt en halv miljon passagerare.

En bana mellan München och Münchens flygplats på 38km var utredd och beslutad men stoppades då kostnaderna ökade från 1,85 miljarder euro till ca 3,2 miljarder euro. Den stora kostnadsökningen hade inget med maglevtekniken att göra utan handlade främst om stora kostnader för byggandet av totalt 8,5km tunnlar i centrala München.

I Storbritannien finns det ambitiösa och utredda planer för att bygga total ca 800km Maglevbana mellan London ända upp till Glasgow. Projektet kallas UK Ultraspeed och de tre stora politiska partierna har lovat att utreda vidare om Maglevtekniken.

2 svar to “Befintliga banor”

  1. Björn Says:

    Är det ThyssenKrupp Transrapid GMBH som står bakom den här sidan eller varför missar ni helt den japanska maglevbanan Chūō Shinkansen? Märkligt annars att inte ta upp den i dagsläget enda banan med aktiv utveckling, framtid som ny stambana år 2027 och dessutom hastighetsrekordet på 603 km/h.

  2. byggmaglevisverige Says:

    Hej
    Nej, jag som privatpersonen Fredrik Larsson som står som står bakom sidan.

    Inlägget skrevs för snart sju år sen, ska uppdatera det och göra om siten framöver. Tack för påpekandet Björn!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: